Za dve porciji, ki jih boste pojedli kar sami:
2,5 dcl mandljevega ali riževega napitka
4 žlice chia semen
2 žlički presnega kakava
1 žlica agavinega sirupa
ščepec vanilije
par zrnc soli

Vse sestavine dobro premešamo, da ne nastanejo lepljive grudice. Razdelimo v dve posodici in damo v hladilnik za pol ure. Potresemo z jagodami & borovnicami. Se zleknemo na kavč in uživamo v sladici.

Zakaj to južnoameriško seme, ki so ga uporabljali že Azteki v svoji prehrani?

  • Chia semena so nabita z maščobnimi kislinami omega-3 & omega-6 in izreden vir beljakovin.
  • Vsebujejo veliko kalcija, kalija in ostalih mineralov.
  • So bogat vir antioksidantov.
  • Visok nivo vlaknin pomaga k boljši prebavi.
  • So lahko prebavljiva in dajo veliko energije.
  • Imajo nizek glikemični indeks ter nam po športnem udejstvovanju pomagajo k boljši regeneraciji.
  • Ker so nevtralnega okusa lahko z njimi delamo praktično karkoli :)
  • Zaradi svoje funkcije želiranja jih v kuhi lahko uporabljamo namesto jajc –> 1 žlica semen = 1 jajce. Vedno jih pred zaužitjem za vsaj 10 minut namočimo v vodo ali kakšno drugo tekočino kjer bodo podvojila svojo prostornino.