Malce več o Franklin metodi® je spisala Katra Kodela, franklin pedagoginja.

Franklin metoda® je edinstvena sinteza imaginacije, gibanja in izkustvene anatomije. Omogoča skokovit napredek v izboljšanju telesnega počutja in je edina metoda fizičnega treninga na svetu, ki se prvenstveno ukvarja z imaginacijo. Povrne ali ustvari lahkotno gibanje, fleksibilnost/gibčnost, moč, ravnotežje in vitalnost.

Pri Franklin metodi® delamo s slikami in dotikom, torej sredstvi, ki so nam vedno na voljo/pri roki in nič ne stanejo. Slika spomni telo, kako naj bi v resnici delovalo. Pri tem uporabljamo vse čute, tudi intuicijo. Metodo uporabljajo športniki, plesalci in ljudje, ki si želijo vse življenje ostati zdravi. Metoda spada med klasična orodja mnogih trenerjev gimnastike, plesa, učiteljev joge…Ne glede na stopnjo predznanja in starost se lahko Franklin metode® nauči vsak in jo uporablja kadarkoli in kjerkoli.

Imaginacija je ključ do povezave med telesom in umom: spodbudi telo, da ponovno odkrije naravne vzorce, ki ustvarijo lahkotnost gibanja, gibljivost in moč. Z uporabo imaginacije, giba in dotika, lahko vsakdo uresniči notranje sposobnosti in možnosti za gibanje, zdravje in delovanje.

Izkustvena anatomija

Z uporabo znanja anatomije, biomehanskih zakonitosti, dotika in tehnik zavedanja, izkustvena anatomija izboljša držo oz. postavitev /alignment, gibanje in zdravje. Okostje se giblje usklajeno v biomehanskem ritmu vsake posamezne kosti. Vse mišice se napenjajo in raztezajo v uglašenih valovih druga z drugo. Celo organi povečajo gibljivosti in podpirajo pravilno držo. Izkustveno razumevanje telesa nudi globoko in doumljivo podlago za zdravljenje, fizični trening in storilnost /performance. Franklin metoda® harmonizira vse telesne sisteme kot celoto in omogoča tekoče gibanje in dobro počutje /well-being.

Posledično je za gibanje potrebno manj moči in energije, kar vodi do večje svobode pri gibanju in redkejšemu pojavljanju obrabljenosti sklepov/vezi/tkiv.

Reorganizacija gibanja (reconditioning movement)

Telo je ustvarjeno za gibanje in gibanje je eliksir življenja. Kjer vlada pomanjkanje gibanje, življenje stagnira in postane kot mlaka. Franklin metoda® uporablja široko paleto gibov, od vsakdanjih aktivnosti kot so hoja, sedenje, vsedanje/vstajanje, stanje, pa do dinamičnega raztezanja, vaj za moč z elstičnimi trakovi, vaj s franklin žogicami® , ples in improvizacijo, vse da spodbudi neprestan dialog življenja v telesu.

ERIC FRANKLIN

Eric Franklin je začetnik metode in ustanovitelj Inštituta za Franklin metodo® v Ustru (Švica). Kot gostujoči profesor je učil na Univerzi v New Yorku, na Dunaju in v Dresdnu. Sodeloval je z vrhunskimi športniki na pripravah na olimpijsko in svetovno prvenstvo v atletiki in sicer na področju mentalnega in nevromuskularnega treninga. Nadaljuje s poučevanjem na univerzah, plesnih šolah in festivalih v ZDA in Evropi. Je avtor naslednjih knjig, ki obravnavajo imaginacijo in telesno pripravljenost: Dynamic Alignment through Imagery; Relax your Neck, Liberate your Shoulders; Pelvic Power; Dance Imagery for Technique and Performance; in Conditioning for Dance.