Za čudovito zimsko kosilo si lahko pripravite to tradicionalno, blagodejno indijsko jed, ki jo ajurveda postavlja na prvo mesto zdrave prehrane. Uravnava vse tri doše (naše konstitucijske vitalne energije); prizemlji letečo vato, pomiri ognjeno pito in ogreje hladno kapho. Seveda si kičeri (kitchari) lahko skuhate ne glede na letni čas :)
Kičeri daje našemu telesu moč in vitalnost ter prečiščuje naš organizem.
Tradicionalno se ga napravi s mung lečo, jaz pa sem recept malce poenostavila in uporabila prav tako s hranili polno oranžno lečo, ter s tem skrajša čas priprave. (Torej brez izgovorov vsi, ki vam vedno zmanjkuje časa. :)

Potrebovali boste (za 4 porcije):
250g oranžne leče
250g basmati riža (oziroma ječmena ali rjavega riža)
1 žlička gorčičnih semen
1 žlička orientalske kumine
1 žlica svežega sesekljanega ingverja
1 žlička mletega koriandra
1 žlička garam masale (indijska mešanica začimb, ki vsebuje: koriander, orientalsko kumino, cimet, ingver, piment, črni poper, črni kardamom,  klinčke, muškat, lovor)
himalajska sol
2 žlici koksovega masla
+ na kocke narezana zelenjava (korenje/zelena/bučka/buča/sladki krompir)

V manjšo ponev, damo gorčična semena in kumino in na suho popražimo, da začimbe zadišijo.
V loncu skuhamo lečo in riž v 5x količini vode, če boste uporabili basmati, se bosta z lečo kuhala enako časa (cc. 12 minut). V lonec dodamo tudi na kocke narezano zelenjavo in malce kasneje še ingver, koriander, garam masalo ter prej popražene začimbe. Solimo ter po potrebi dodamo še malček vode. Kuhamo še nekaj minut in na koncu vmešamo še kokosovo maslo.

Dober tek!