Kaj sploh je meditacija (še enkrat:)?
Meditacija je celostni pristop s katerim poskušamo preiti iz faze “vedno mislečega uma” v območje popolne pozornosti in globoke umske sprostitve. Meditacijo poznajo vse svetovne religije in kot taka obstaja že od nekdaj tudi zunaj verskih okvirov. Je način za doseganje umirjenost, večje pozornosti, sprostitve stresa in ja, dosežemo lahko tudi razsvetlenje. Ampak kot pravi zen budistična modrost: “Pred razsvetlenjm sekaj drva, po razsvetljenju sekaj drva.”
Namen meditacije ni odsotnost ali beg pred realnostjo temveč način, kako lahko svojo intuicijo in racionalno zavest uskladimo. Meditacija ni spanec temveč “aktivno umirjanje”. Šele, ko umirimo brbotanje našega zavednega uma lahko resnično prisluhnemo sebi – in drugim.

Čas za meditacijo
Dobro je, da meditacijo prakticirate kar se da redno. Različne tradicije (šole meditacije) poudarjajo različne časovne omejitve. Priporočam vam, da se ne silite s preveč rigidnim sistemom. Tudi, če boste pričeli z meditacijo le enkrat na teden bo to bolje kot nič. Drugače poskušajte meditirati vsak dan ali vsaj večkrat v tednu ob približno istem času. Najboljši čas za meditacijo je zgodaj zjutraj ali zvečer.

Za pričetek meditirajte le po 10 – 15 minut. Počasi boste ta čas spontano podaljšali. A kot pri vseh stvareh v življenju je tudi pri meditaciji najboljša srednja pot – torej ne pretiravajte – ura meditacije na dan je enakovredno 4 uram globokega regenerativnega spanca.

Prostor za meditacijo
Če boste meditirali doma si ustvarite svoj mali “sveti prostor”. Naj bo to nek miren kotiček v vašem domu pa tudi, če je to kopalnica. Ustvarite si pomirjajočo atmosfero. Na manjšo mizico, polico postavite predmete, ki vas pomirjajo. Lahko je to šopek vaših najljubših rož, kakšen kipec, simbol, slika za vas pomembne zgodovinske osebnosti, duhovnega učitelja ali pa le svečka v vaši najljubši barvi. Lahko prižgete kadilo ali izparilnik s pravimi eteričnimi olji; pomiril vas bo vonj sivke, mandarine, bergamotke, melise, pačulija.

V času meditacije prosite svoje bližnje naj vas ne motijo. Prav tako izklopite telefone. Naj bo to čas, ko za zunanji svet ne obstajate.

Meditacijo lahko izvajate tudi v naravi – ob velikih, starih drevesih boste še toliko bolj začutili moč narave, ki nas obdaja.

Seveda pa se lahko priključite tudi različnim skupinam, ki izvajajo meditacijo. Tam boste bolje začutili lasto povezanost z vsemi bitji. Prav tako nam je v prostorih kjer meditira več ljudi lažje umiriti svoj um, že zaradi splošne koncentracije, ki nastaja v prostoru.

Kjer koli boste že meditirali poskušajte biti obrnjeni proti severu ali vzhodu, saj boste tako izkorstili tudi zemeljske magnetne tokove.

Položaj za meditacijo
Na manjšo blazino se usedite v udoben položaj s prekrižanimi nogami – turški sed, polovični lotus, lotusov položaj ali pa se s koleni pred sabo usedite na pete v zen položaj. Pazite da imate zravnano hrbtenico. Brada je nežno potopljena proti prsnici. Roke naj počivajo v naročju ali kolenih. Dlani obrnite navzgor. Lahko napravite kakšno od muder ali pa dlani le mirno počivata.
Čin mudra – konici palca in kazalca se stikata ostali trije prsti so stegnjeni – ta položaj rok na simbolnem nivoju združi našo zavest s kozmično zavestjo.
Zapremo oči. Dihamo enakomerno in skozi nos.