Čas svetlobe, izobilja, toplote, ki nas objema in polni.

Poletje povezujemo z radostjo, ljubeznijo, strastjo (hej, Marjana Deržaj je že vedela) in optimizmom v življenju. Je čas polne yang energije, ki predstavlja tople, močne  in sočutne odnose, jasno izražanje, življenjski zanos, optimizem, da slišimo svojo intuicijo in znamo slediti svoji notranji poti (dharmi).

Poletju vlada element ognja, rdeča barvna vibracija jasne komunikacije, na fizičnem nivoju pa element ognja povezujemo s kardio-vaskularnim in endokrinim sistemom.

Če je v telesu preveč ognja se bo to odražalo kot nepotrpežljivost, živčnost, težave s spanjem, raztresen Shen*. Ugasel ogenj pa bo spremenil zaznavo naše identitete; počutili se bomo izgubljene, izgubili vero vase, manjkalo nam bo navdušenja v življenju, ne bomo vedeli kaj hočemo. Težje se povezujemo z okolico in lahko postanemo brezobzirni in cinični.

Z letnim časom poletja oziroma elementom ognja povezujemo kar štiri meridiane. Najpomembnejši med njimi je meridian / organ Srca (yin). Srce po tradicionalni kitajski medicini ni le organ, ki poganja kri, ampak nadzira tudi naše mentalne procese. je center naše mentalne in emocionalne aktivnosti, saj v njem živi Shen – duh ali zavest.

Naš duh po TKM živi v srcu, kroži po žilah, hrani pa ga kri. Ponoči naj bi naš duh spal, a če ogenj ni v ravnovesju pride do nespečnosti (se duh ne umiri). Stanje našega Shena je razvidno skozi oči – jasne in sijoče oči kažejo na zdravega duha. Zdrav Shen je odvisen od moči naše esence  – Jing-a (hrani v Ledvicah) in Qi-ja (ki ga ustvarjata Vranica in Želodec).

Če ni ravnovesja znotraj meridana ali organa Srca se bo to izrazilo kot nespečnost, nočno potenje, mentalne težave, visok krvni pritisk, težave s kratkoročnim spominom, palpitacije in bolečine v prsih.

Podorgan, ki ga povezujemo s Srcem je organ / merdian Tankega črevesa (yang). Tanko črevo sprejema in prebavlja hrano. Neravnovesje in deficit se bo kazal kot težave z očmi, ušesi, bolečine v spodnjem delu trebušne votline, bolečine v ramah in vratu.

Organ / meridian Osrčnika ali Pericardium (yin) je fibrozna vrečka, ki obdaja naše srce. Po TKM nadzira naš endokrini sistem in nadzira proces kroženja življenske energije. Bolečine v območju srca, slaba cirkulacija, težave z želodcem lahko povezujemo z neravnovesjem merdiana Osrčnika.

Meridian San Jiao ali Trojni Grelec (yang) je povezan s prebavo, eliminacijo in temperaturo organov. Težave se lahko izrazijo kot bolečine čez stranski del vratu in obraza, boleče grlo, težave z želodcem (napihnjenost), težave z uriniranjem.

*Shen ima pet podkategorij: yi – potencial naše zavesti, hum – breztelesna duša, zhi – volja, shen – duh, po – animalna duša, ki umre s telesom.

Kako bomo okrepili organe, ki jih povezujemo s časom poletja (torej so v tem času še toliko bolj občutljivi)?

Hrana za čas poletja: vsa hrana, ki hladi – surova, sveža zelenjava in sadje – lubenice, kumarice, solata, vsa listnata, zelena zelenjava. Izogibajmo pa se pekoči, začinjeni hrani. Prav tako se poleti izogibajte kofeinu, sploh če vas po skodelico kave preganja občutek tesnobe / manjvrednosti, kar kaže na neravnovesje znotraj meridiana Osrčnika.

Pomagamo si lahko seveda tudi z moksanjem ter masažo akupresurnih točk – krožno masiramo in globoko dihamo, vsaj minuto.

HT 7: “Vrata Duha” – ob mezinčkovi strani zapestja v jamici. Pomirja shen, tesnobo, nespečnost, pelpitacije.

SI 19: “Palača sluha” – v jamici ob tragusu. Ob vnetjih ušes, tinitusu, zgubljanju sluha, zobobolu, razburkanem duhu.

PC 8 – v središču dlani. Pomirja shen.

SJ 5: “Zunanji prehod” – 2 cun (torej 2 širini palca) od zapestja gor, na sredini zunanje strani podlahti med ulno in radiusom. Ob migrenah, glavobolih, bolečinah v rokah.

Položaji yin joge za uravnovešanje meridianov Srca, Tankega črevesa, Osrčnika in Trojnega Grelca (položaje zadržimo 3 – 5 minut):

  • medeno srce
  • svinga
  • tjulen
  • raztegi zapestji
  • ležeči zasuk

Se vidimo na yin jogi, Daša & Peter