Kitajska tradicionalna medicina pozna pet letnih časov. A ni to fino? Ko drevje začne spreminjati barve, ko dozoreva vsa mogoča zelenjava in sadje in ko je v zraku ob jutrih in večerih že čutiti jesen, čez dan pa nas še greje moč sonca – ta čas se razteza od zadnjega tedna avgusta pa do jesenskega enakonočja.

To je čas izobilja, rumene barvne vibracije, ki mu vlada element zemlje, je čas za uravnovešanje, prizemljitev in čas za pripravo na bolj yin energijo, ki priteka (med jesenjo in zimo).

V tem obdobju se moramo posvetiti krepitvi notranjega Qi-ja in uravnovešanju misli, besed in dejanj.

Ta letni čas povezujemo z organom / meridianom Vranice in Želodca. 

Organ Vranice (yin): predstavlja naš največji limfni organ, ki filtrira kri in igra pomembno vlogo za naš imunski sistem. Sodeluje pri procesu presnove in prerazporeditve hranil. Vpliva na kvaliteto naše krvi in hidracijo celic. Po TKM-ju poskrbi za dvig Qi energije, drži organe na mestu, ustvarja lahkotno razpoloženje, močno voljo in namero. V nas ustvarja prostor za zavedanje, da se lahko spremenimo ter smo v svojem razmišljanju in dejanjih kreativni.

Kadar je merdian / organ Vranice izven ravnovesja se bo to najprej pokazalo na ustnicah – le-te so lahko razpokane, suhe in težave v ustni votlini. Primer: če nam hrana kar na enkrat nima več dobrega okusa oziroma je brez okusa je to eden od znakov neravnovesja (po drugi strani pa če uživamo in polno okušamo hrano, to kaže ne dobro delujoč Qi Vranice). Deficit Vranice se bo kazal tudi v težavah s krvjo: slabo strjevanje krvi, modrice, krčne žile, ali pa kot težave z želodcem, napihnjenost, napenjanje, prebavne motnje. Povezujemo Vranico tudi okončinami in mišicami, izguba mišične mase in utrujene, težke noge/roke kažejo na težave z Vranico. Na emocionalnem nivoju pa se izraža neravnovesje kot pretirana skrb in zaskrbljenost.

Organ Želodca (yang), ki sprejema in prebavlja hrano deluje po TKM v harmoniji z organom Vranice, ki ga napaja. Kadar je izven ravnovesja se bo to kazalo kot bruhanje (potovalna slabost), bolečine v ustih, nosu, težave zobmi.

Kako bomo krepili organa, ki ju povezujemo s časom poznega poletja?

Hrana za čas poznega poletja oziroma kadar sta Vranica/Želodec izven ravnovesja, je vsa hrana rumeno-oranžne barve: buče, paprike, sladki krompir, breskve, marelice, korenje in na splošno naravno sladeka hrana. Čas je tudi že za juhe, toplo hrano in začimbe, ki segrevajo telo (poper, cimet, nageljnove žbice, česen, ingver, kurkuma, žajbelj, timijan, kajenski poper, muškatni orešček). Pa rjav riž, oves, ježmen, vse stročnice, še posebno oranžna leča.
Ne pozabimo pa, da ni pomembna le hrana, ki jo zaužijemo, ampak tudi zdrava mentalna in čustvena “hrana”, ki bo pozitivno vplivala na zdravje Vranice in Želodca.

Pomagamo si lahko tudi z moksanjem ter masažo akupresurnih točk – krožno masiramo in globoko dihamo, vsaj eno minuto.

SP 6: “Tri yin sekanja” – notranja stran goleni, 3 cun (razdalja med kazalcem in mezincem, ko držimo prste na roki skupaj) nad zgornjim robom gležnja, v vdolbini za piščaljo. Za sprostitev, ob nespečnosti, tesnobi, stimulira prebavo, odlična akupresurna točka za ženski reproduktivni sistem. (Opozorilo: NE uporabljamo med nosečnostjo)

ST 2: “Štiri beline” – 2 cun (2 širini palca) pod zenico – na licih v luknjici. Ob težavah z očmi, bolečine zaradi vnetih sinusov, zamašenem nosu.

ST 3: “Velika kostna jamica” – kombiniramo z ST 2.  2 cun od nosnic v stran, Ob trzanju očesa in vnetih sinusih.

ST 25: “Nebeška os” – 2 cun lateralno (stran od) popka v stran. Težave s črevesjem, menstruacijo, plodnostjo, ob preveliki količini “vlage” v trebušni votlini in v ženskih reproduktivnih organih. Odlični točki tudi za moksanje!

Položaji yin joge za uravnovešanje meridianov Vranice in Želodca (položaje zadržimo 3 – 5 minut):

  • mačka – krava
  • sfinga
  • otrok
  • polovično sedlo / sedlo
  • sedeči zasuki
  • gosenica
  • ležeči zasuki
  • meditacija z dihom v trebuh – haro (območje 1,5 cun – razdalja kazalec + sredinec skupaj, pod popkom), delamo z občutkom stabilnosti, zemlje, ki nas podpira.

Se vidimo na yin jogi!