torta
Za dan, ko imate malce preveč energije ali pa si jo želite dobit z obilno dozo čokolade, priporočam, da se lotite sledeče torte, ki sem jo spekla za rojstni dan mojega dragega. Ker je torta uspela in ni zahteval ločitve, recept delim z vami.

Recept:
3 žlice chia semen – drobno zmeljemo in jim dodamo vodo, da dobimo jajcu podobno strukturo. Pustimo namakati 10 minut in po potrebi dodamo še malček vode. Prisujemo:
170 g rjavega sladkorja
ščepec soli
ščepec vanilije v prahu
Z mešalnikom mešamo 8 minut, da nastane bolj kremasto in rahlo.
170 g bio rastlinske margarine (ki naj ne vsebuje nasičenih maščob)
180 g črne čokolade
To dvoje raztopimo nad parno kopeljo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Dodamo kremi iz chia semen ter potem počasi primešamo še mešanico:
110 g moke in
35 kakava
Nastati more zmes podobna mešanici za biskvit ali mafine. Če se bo mešanica slučajno izkazala za pregosto, situacijo rešujemo še z dodatkom ovsenega/riževega mleka.

Testo vlijemo v pekač za torte, obložen s peki papirjem in pečemo v poprej ogreti pečici na 180ºC 55 minut.
Ohlajeno torto razrežemo čez polovico ter med plastema in po vrhu namažemo z marelično marmelado.
Na koncu še prelijemo s čokoladno glazuro* in damo v hladilnik vsaj za 3 ure.
*Moram priznati, da mi tale glazura še ne uspeva najbolje, tako da priporočam malce več eksperimentiranja. Tu je recept za mojo, ki se je lepo strdila in je okusna, samo vizualno mi ni čisto všeč :)

6 žlic ovsenega mleka
1 žlica olja
3 žlice rjavega sladkorja
Vse skupaj zavremo, da se sladkor stopi, zmanjšamo ogenj ter dodamo na koščeke nalomljeno črno čololado (200 g), ko se vsa raztopi še toplo razmažemo po torti.

Veliko užitkov v peki!
Vaša Daša