Pri nas lahko dobite visoko kakovostna, ekološka, etično pridelana eterična olja. Za znamko stoji oče sodobne aromaterapije Robert Tisserand.

Eterična olja pridobivamo iz različnih delov rastlin – iz cvetov, listov, skorje, korenin, smol, lupin sadežev in semen. Pridobivamo jih s postopkom parne destilacije ali stiskanja. Eterična olja so izjemno koncentrirane substance. Rastlina vsebuje hlapljive snovi, eterična olja pa so produkt, ki nastane ob samem postopku. Delovanje etričnega olja ni enako kot delovanje celotne rastline.

Hlapljive snovi v sami rastlini igrajo pomebno vlogo: služijo za obrambo pred mikroorganizmi – imajo močno protibakterijsko, protivirusno in protiglivno delovanje, zaščita pred zajedavci in UV žarki, komunikacija z drugimi rastlinami.

CVET – v rastlini opravlja funkcijo reprodukcije. S svojo obliko in vonjem privablja žuželke. Eterična olja, ki jih pridobivamo iz cvetov so odlična olja za hormonsko ravnovesje, rodila in so lahko “afrodiziaki”.
Ylang ylang, neroli, vrtnica, sivka, kamilica, muškatna kadulja, jasmin…

LIST – je “dihalni” organ v rastlini, v njem se odvija fotosinteza. Eterična olja listov so odlična podpora dihalom in zelo uporabna v času prehladov.
Evkaliptus, pelargonija, rožmarin, bor, smreka, čajeva mirta, timijan, origano, cipresa, meta, pačuli, cimetovec…

LES – predstavlja energijo drevesa. Eterična olja iz lesa stabilizirajo in so odlična za meditacijo.
Sandalovina, rožni les, palo santo, atlaška cedra, ho les, cimetovec (skorja)…

SMOLA – priteče iz drevesa, ko je ranjeno, da ga zaščiti. Eterična olja smol delujejo protimikrobno in celijo rane (tako fizične kot psihične).
Kadilna bosvelija, mira, benzoin, elemi…

KORENINA – črpa hrano iz zemlje in učvrščuje rastlino. Ta eterična olja prizemljujejo, nam nudijo oporo in naz povezujejo z energijo Zemlje.
Ingver, narda, vetiver…

SEME – predstavlja možnost nastanka nečesa novega in zaščito. So podpora našemu prebavnemu sistemu, na energetski ravni pa ščitijo in nas podprirajo pri novih začetkih.
Seme korenčka, koriandra, kumine, janeža…

PLOD – predstavljajo udejanjanjanje naših idej in kreativnosti. Sem uvrščamo vse citruse, saj njihova eterična olja pridobivamo iz lupin. Delujejo protibakterijsko, protivirusno in dvigajo razpoloženje. Odlična so za dezinfekcijo prostora.
Črni poper, brin, citrusi (sladka pomaranča, mandarina, grenivka, limona, bergamotka…)

Kako delujejo eterična olja?
Ko vdihnemo hlapljive aromatične mulekule se le-te absorbirajo v olfaktornem delu nosne sluznice. Ustvari se dražljaj, ki se pretvori v električni signal, ki potuje preko olfaktornega trakta do limbičnega sistema možganov. V tem delu se nahaja tudi hipotalamus, ki je povezava med živčnim in hormonskim sistemom. Hipotalamus pošlje sporočila hipofizi, vodilni žlezi z notranjim izločanjem, ki ima nadzor nad celotnim endokrinim sistemom, in sproščati se začnejo hormoni.

Eterična olja imajo lipofilni značaj in prodrejo skozi kožo. Del spojin eteričnih olj preide v kri in limfo ter doseže posamične organe. Tudi pri inhalaciji posamezne spojine dosežejo pljuča in preidejo v krvni obtok. Spojine eteričnih olj se vežejo na receptorje in sprožijo specifično delovanje.

Eteričnega olja nikoli ne nanašamo narezredčenega na kožo – za nanos na kožo ga mešamo z rastlinskimi olji (jojoba, mandelj…) v koncentraciji 0,5 % – 5 % eteričnega olja v skupni količini olja. (primer: 10 ml bazičnega rastlinskega olja z 1% eteričnega olja = 3 kapljice etričnega olja v rastlinsko olje)

V izparilniku oziroma difuzorju uporabljamo nekje med 5 do 10 kapljic eteričnega olja.

Eterična olja hranimo na hladnem in temnem mestu. Eterična olja citrusov, iglavcev in čajeve mirte so nagnjena k oksidaciji, zato jih porabimo v roku enega leta po odprtju stekleničke. Ostala eterična olja nam bodo zdržala 2 – 3 leta.


Informacije na strani so povzete iz predavanj Nine Medved, aromaterapevtke.