Pri nas lahko dobite visoko kakovostna, ekološka, etično pridelana eterična olja. Za znamko stoji oče sodobne aromaterapije Robert Tisserand.

Eterična olja pridobivamo iz različnih delov rastlin – iz cvetov, listov, skorje, korenin, smol, lupin sadežev in semen. Pridobivamo jih s postopkom parne destilacije ali stiskanja. Eterična olja so izjemno koncentrirane substance. Rastlina vsebuje hlapljive snovi, eterična olja pa so produkt, ki nastane ob samem postopku. Delovanje etričnega olja ni enako kot delovanje celotne rastline.

Hlapljive snovi v sami rastlini igrajo pomebno vlogo: služijo za obrambo pred mikroorganizmi – imajo močno protibakterijsko, protivirusno in protiglivno delovanje, zaščita pred zajedavci in UV žarki, komunikacija z drugimi rastlinami.

CVET – v rastlini opravlja funkcijo reprodukcije. S svojo obliko in vonjem privablja žuželke. Eterična olja, ki jih pridobivamo iz cvetov so odlična olja za hormonsko ravnovesje, rodila in so lahko “afrodiziaki”.

Ylang Ylang
Spodbuja tvorbo serotonina, zato deluje protibolečinsko, antispazmodično in sedativno.
Delovanje na fizično telo: Protivnetno (dermatitis), spozmolitik, analgetik, znižuje krvni pritisk, znižuje utrip srca.
Delovanje na psiho: Afrodiziak, antidepresiv, sedativ, krepi živce. Pomirja in fokusira. Krepi sakralno čakro.

Muškatna kadulja
Delovanje na fizično telo: Emenagog (odlična izbira pri neredni mensturaciji, PMS-u, bolečih mensturacijah in težavah v premenopavzi), flebotonik (hemeroidi, težave s prekrvavitvijo), spazmolitik (menstrualni krči).
Delovanje na psiho: Tonizira živčni sistem (utrjenost, živčnost), dviga razpoloženje (poporodna depresija, depresija), anksiolitik, sedativ (strahovi, stres, napetost), afrodiziak (impotenca, frigidnost).
Kozmetika: Za mastno kožo in mastne lase, pri izpadanju las in prhljaju, antiseptik, regenerira kožo (pomlajevalna nega).
Parfumi: Čudovita in zelo kompleksna srednja nota, s cvetnimi, zeliščnimi, zemeljskimi in mošusnimi toni. Lepo se poda k sivki, pelargoniji in bergamotki.
Pomaga, da si zapomnimo sanje. Krepi ajno čakro, a ob enem prizemlji.

Sivka (prava)
Delovanje na fizično telo: Opekline in zdravljenje kože (okužbe, akne, dermatitis, ekcemi, sončne opekline), bolečine v mišicah, revma, išias, artitis. Menstrualne težave in bolečine, uporablja se pri porodu. Prehlad in gripa, bronhitis, angina, nahod, astma. Preganja insekte in prepreči srbež pri piku insektov.
Delovanje na psiho: Odlična pri stresu – pomirja ali stimulira, odvisno od tega, kaj potrebujemo (če smo razburjeni in nemirni, nas pomiri, če smo v depresiji, dvigne naše razpoloženje). Nespečnost, migrene in glavobol.
Kozmetika: Za nego vseh tipov kože, posebej problematične in občutljive kože. Regenerativno, protivnetno in protibakterijsko delovanje.
Parfumeristika: Zgornja nota.
Opis vonja: Medicinski, svež, zelen, kafrast, sladek, z lesnim podtonom.
Sivka predstavlja notranji mir. Teži k harmoniji in išče ravnovesje med dvema ekstremoma.

LIST – je “dihalni” organ v rastlini, v njem se odvija fotosinteza. Eterična olja listov so odlična podpora dihalom in zelo uporabna v času prehladov.

Čajeva mirta (tea tree)
Delovanje na fizično telo: Močno protiinfekcijsko, močno protibakterijsko s širokim spektrom (gram pozitivne in gram negativne bakterije), močno protivirusno, protiglivno delovanje, imunomodulator (pri izčrpanem imunskem sistemu), mukolitik, insekticid, analgetik.
Delovanje na psiho: Anksiolitik (strah, strah izpiti), dviga razpoloženje (utrujenost, “slabi živci”, pretirana občutljivost, pomanjkanje libida).
Kozmetika: Mastna koža, akne, opekline, prhljaj.
Parfumeristika: Za uporabo v aromaterapiji je priporočeno, da ga kombinirate s sivko ali limono (tako bo vonj bolj prijeten).
Opis vonja: Medicinski, kafrast, prodoren, oster, svež.
Eterično olje čajne mirte krepi samozavest in integriteto ter razvija potrpežljivost, ko se soočamo s težkimi, izčrpujočimi situacijami.

Geranija (Pelargonia)
Delovanje na fizično telo: Protivnetno (artritis, vnetja sklepov, tonsilitis, laringitis), protibakterijsko, protivirusno, PMS, boleče menstruacije.
Delovanje na psiho: Sedativ, anksiolitik in antidepresiv, ki se posebej priporoča pri hormonskem neravnovesju in strahovih.
Kozmetika: Vsi tipi kože; uravnava proivodnjo sebuma. Deluje regenerativno (nosečniške strije, rane, zrela koža).
Opis vonja: Cvetni, svež, citrusni, zelen, zeliščni; spominja na vrtnico.
Eterično olje pelargonije je znano po tem, da spodbuja komunikacijo – tako s samim seboj, v družbi kot v intimi. Povezujemo jo z drugo, četrto in peto čakro.

Evkaliptus
Deluje močno antibakterijsko in odpira dihala.

Pačuli
Kompleksna senzualna aroma, ki zajema cvetno, dimast, zemeljski, lesni vonj ima sposobnost, da poveže telo in um.
Delovanje na psiho: prizemlji, pomaga pri premagovanju stresa in nesigurnosti. Podpre nas ob kronični utrujenosti.
Kozmetika: ob kožnih vnetjih.

Limonina trava
Dviga razpoloženje, deluje kot repelent
Opis vonja: Sladkast, oster limonast vonj, ki ob enem zajema zeliščno podnoto.

Palmarosa
Delovanje na fizično telo: Širok spekter protibakterijskega delovanja (uporaba pri aknah, ekcemih). Zelo močno protiglivno in protivirusno delovanje. Uravnava prebavo in spodbuja apetit.
Delovanje na psiho: Deluje antidepresivno in krepi.
Kozmetika: Za mastno in aknasto kožo (uravnava proizvodnjo sebuma). Deluje regenerativno, antioksidativno in protivnetno. Repelent.
Opis vonja: Svež, cvetni, sladek.

Sibirska jelka
Delovanje na fizično telo: Antiseptično, mukolitik (bronhitis, sinusitis, težave z dihali), analgetik (bolečine v mišicah in sklepih).
Delovanje na psiho: Tonizirajoče (pomladna utrujenost, izčrpanost, stres). Bistri um. Odpira srčno čakro.

Poprova meta
Delovanje na fizično telo: Izjemno močno protibolečinsko delovanje (mišice, odrgnine, bolečine v sklepih, mišični revmatizem). Odlično za prebavne težave (bruhanje, slabost, potovalna bolezen). Osvežilni učinek na limfni sistem, aktivira nakopičeno limfo. Delovanje na psiho: Deluje stimulativno, spodbuja koncentracijo.

Majaron (španski)
Je bolj podoben timijanu kot majaronu (latinsko ime: Thymus Mastichina). Je divje rastoča dišavnica na Pirenejskem polotoku.
Delovanje na fizično telo: krepitev imunskega sistema, ob prehladih, gripi, kašlju. Pospešuje cirkulacijo.
Na psiho: energetizira, dviga razpoloženje.

Rožmarin
Delovanje na fizično telo: za sprostitev utrujenih, napetih mišic. Stimulira centralni živčni sistem: zvišuje koncentracijo in krepi spomin. Bronhitis, astma, sinusitis. Spodbuja rast las in preprečuje plešavost, pomaga pri odstranjevanju prhljaja.

LES – predstavlja energijo drevesa. Eterična olja iz lesa stabilizirajo in so odlična za meditacijo.

Cedra (Virginijska)
Sveže sladek lesnat vonj pridobivajo iz lesa drevesa iz družine cipres v Severni Ameriki.
Delovanje na fizično telo: krepi cirkulacijo, pomirja boleče mišice, odstranjuje strupe iz telesa (podpira delovanje limfe). Deluje protibakterijsko, razkužuje, blagodejno vpliva na dihala (ob gripi in prehladu). Uporablja za nego mastne, aknaste kože.
Na psiho: deluje pomirjujoče, odpravlja tesnobo.

SMOLA – priteče iz drevesa, ko je ranjeno, da ga zaščiti. Eterična olja smol delujejo protimikrobno in celijo rane (tako fizične kot psihične).

Kadilna bosvelija
Delovanje na fizično telo: Mukolitik (bronhitis), imunomodulator (krepi imunski sistem), protvnetno (artritis, športna masaža), analgetik, regeneracija tkiva (rane, brazgotine).
Delovanje na psiho: Antidepresiv, sedativ.
Kozmetika: Nega zrele kože, ki se prehitro stara, nosečniške strije.
Parfumeristika: Čudovita spodnja nota, dober fiksativ. Kompleksen vonj lahko kombiniramo s cvetnimi, citrusnimi in lesnimi vonji.
Kadilna bosvelija predstavlja moški princip, razum. Medtem ko osredotoča in globoko pomirja, odpira zavest in širi našega duha. Prva izibra za energijsko čiščenje prostora in rezanje vezi s preteklostjo.

PLOD – predstavljajo udejanjanjanje naših idej in kreativnosti. Sem uvrščamo vse citruse, saj njihova eterična olja pridobivamo iz lupin. Delujejo protibakterijsko, protivirusno in dvigajo razpoloženje. Odlična so za dezinfekcijo prostora.

Bergamotka 
Delovanje na fizično telo: Protibakterijsko, protivirusno.
Delovanje na psiho: Sodi med eterična olja z najmočnejšim antidepresivnim, anksiolitičnim in sedativnim delovanjem. Uporabimo jo pri depresiji, strahu, nespečnosti in živčnosti.
Opis vonja: Citrusni, svež, limonast, cvetni, sadni, zelen, sočen.
Harmonizira četrto in peto čakro. Pomaga nam, da se sprejmemo takšne, karšni smo. Spodbuja pristno izražanje.

Limona 
Delovanje na fizično telo: protibakterijsko, protivirusno. Krepi imunski sistem. Odlično sredstvo za dezinfekcijo prostora, osveži in čisti zrak.
Delovanje na psiho: Tonizira, spodbuja koncentracijo, pomirja.
Opis vonja: Svež, citrusni, sadni, sočen, lahek.
Povezujemo jo s tretjo čakro. Pomaga nam, da se v poplavi mislu osredotočimo na najpomembnejše. Preganja negativne misli in ustvari svetlobo.

Mandarina
Delovanje na fizično telo: Antiseptično, krepi imunski sistem, pospeši prekrvavitev in odvaja limfo (celulit, strije, edem).
Delovanje na psiho: Močno pomirja – stres, nespečnost, strahovi – kadar se ga uporablja v nižji koncentraciji; v višji koncentraciji pa dviga razpoloženje. Odlično olje za pomirjanje otrok in stik z notranjim otrokom.

Sladka pomaranča
Delovanje na fizično telo: Antiseptično (odlično za razkuževanje prostora), pomaga pri prebavnih težavah, tudi za otroke.
Delovanje na psiho: Pomirja in dviga razpoloženje. Priporoča se pri tegobah, živčnosti in nespečnosti. Prinaša radost in veselje. Uživati v trenutku.

Grenivka
Delovanje na fizično telo: Protibakterijsko, proti celulitu, spodbuja prekrvavitev.
Delovanje na psiho: Zaradi edinstvene kemijske sestave (tioli in metilantranilat) ima močno delovanje na psiho – deluje antidepresivno in močno dviga razpoloženje. Odlično za energetsko čiščenje prostora, spodbuja grleno čakro.

KORENINA – črpa hrano iz zemlje in učvrščuje rastlino. Ta eterična olja prizemljujejo, nam nudijo oporo in naz povezujejo z energijo Zemlje.
Ingver, narda, vetiver…

SEME – predstavlja možnost nastanka nečesa novega in zaščito. So podpora našemu prebavnemu sistemu, na energetski ravni pa ščitijo in nas podprirajo pri novih začetkih.
Seme korenčka, koriandra, kumine, janeža…

Kako delujejo eterična olja?

Ko vdihnemo hlapljive aromatične mulekule se le-te absorbirajo v olfaktornem delu nosne sluznice. Ustvari se dražljaj, ki se pretvori v električni signal, ki potuje preko olfaktornega trakta do limbičnega sistema možganov. V tem delu se nahaja tudi hipotalamus, ki je povezava med živčnim in hormonskim sistemom. Hipotalamus pošlje sporočila hipofizi, vodilni žlezi z notranjim izločanjem, ki ima nadzor nad celotnim endokrinim sistemom, in sproščati se začnejo hormoni.

Eterična olja imajo lipofilni značaj in prodrejo skozi kožo. Del spojin eteričnih olj preide v kri in limfo ter doseže posamične organe. Tudi pri inhalaciji posamezne spojine dosežejo pljuča in preidejo v krvni obtok. Spojine eteričnih olj se vežejo na receptorje in sprožijo specifično delovanje.

Eteričnega olja nikoli ne nanašamo narezredčenega na kožo – za nanos na kožo ga mešamo z rastlinskimi olji (jojoba, mandelj…) v koncentraciji 0,5 % – 5 % eteričnega olja v skupni količini olja. (primer: 10 ml bazičnega rastlinskega olja z 1% eteričnega olja = 3 kapljice etričnega olja v rastlinsko olje)

V izparilniku oziroma difuzorju uporabljamo nekje med 5 do 10 kapljic eteričnega olja.

Eterična olja hranimo na hladnem in temnem mestu. Eterična olja citrusov, iglavcev in čajeve mirte so nagnjena k oksidaciji, zato jih porabimo v roku enega leta po odprtju stekleničke. Ostala eterična olja nam bodo zdržala 2 – 3 leta.

Eterična olja ne uporabljamo pri otrocih mlajših od 5 let, v primeru nosečnosti ali če dojite. 

 

Informacije na strani so povzete iz predavanj Nine Medved, aromaterapevtke.