Kdaj ste si doma nazadnje vzeli petnajst minut časa, ko niste počeli ničesar. Popolnoma ničesar. Se morda za trenutek umirili in niste brali časopisov, knjig, gledali televizije, bili na Facebook-u ali pa razmišljali o planih za poletje?

Če vaše misli večino časa skačejo prehitro, da bi jim lahko sledili, če čutite, da ne morete niti za minuto odmislit reči, ki ste jih počeli tekom dneva, je čas, da si načrtno vzamete odmor za relaksacijo, oziroma se potopite v svet meditacije.

Meditacija?
Meditacija predstavlja umiritev našega uma. In kot vemo to ni tako enostavno.
Tako kot smo ves čas fizično aktivni, tudi naše misli begajo sem in tja. Večino časa nam to koristi, porajajo se nam nove ideje, lahko smo kreativni, bolj iznajdljivi ipd. A ne pozabimo, včasih pa se ujamemo v past “mletja” vedno istih misli ali pa se pojavi mentalna izčrpanost od napornih delovnih dni.
Tako kot potrebuje naše telo sprostitev, potrebuje to tudi naš um. In spanje ni dovolj. Ko spimo se večino časa še vedno procesirajo dogodki, ki so se nam dogajali tekom dneva in tako dosežemo le pasivno, delno sprostitev v trenutkih najglobljega spanca.
Meditacija pa predstavlja zavestno, aktivno umiritev. Morda se ta trditev sliši malce kontradiktorno, a zavedati se moramo, da najboljšo relaksacijo, pa naj bo to telesa ali uma, dosežemo kadar se tega lotimo sistematično in z obilico pozornosti.

Kaj je 15 minut?
Čas v katerem vam uspe pojesti kosilo? Umiti lase? Peljati psa na sprehod? Pa si petnajst minut kdaj resnično vzamemo tudi zase, ko ne počnemo ničesar? To je dober 1% časa v dnevu, v katerem se lahko napolnimo z novo močjo in spremenimo prenatrpan način življenja.

Kako pričeti…
Najbolje bo, če poskušamo meditacijo vpeljati v vsakodnevni ritem našega življenja. Poskušajmo si vzeti čas vsak dan ob isti uri ali pa določimo vsaj del dneva v katerem bomo našli teh 15 minut miru. Najbolje zgodaj zjutraj ali pa zvečer.
Doma si najdite umirjen kotiček, kjer vas nihče ne bo motil, izklopite mobilni telefon, lahko si naravnate alarm na uri, da bo ta zazvonila po 15 minutah – tako vam ne bo potrebno ves čas gledati na uro. Udobno se usedite – lahko na tla s prekrižanimi nogami, lahko na stol – a obdržite zravnano hrbtenico.
Dlani odložite na kolena, naj bodo obrnjene navzgor. Zaprite oči.

Zakaj tako?
Vedno isti čas v dnevu za meditacijo nam bo pomagal k hitrejši umiritvi. V položaju z zravnano hrbtenico pa omogočamo telesu večji pretok energije, več prostora našim pljučam ter povečamo zbranost, ki jo potrebujemo v meditaciji.

In kaj sedaj?
Poskušajte začutit svoj dih. Kakšen je vaš način dihanja. Dihate hitro, plitvo ali počasi? Nekaj časa samo opazujte. Počasi podaljšajte svoj dih. Če lahko, dihajte skozi nos. Občutite in opazujte svoje dihanje. Že s tem boste umirili misli, svojo pozornost pa usmerili v ta trenutek.
Ob vdihu si v mislih recite mantro SO, ob izdihu HAM. SO je naravni zvok ob vdihu in HAM ob izdihu, ob tem ta univerzalna mantra pomeni “Jaz sem to”. Oddaljimo se od svojih emocij, razmišljanja, ega in se zlijemo z univerzalno zavestjo. Samo smo.

Zakaj uporaba mantre?
Mantra je sanskrtska beseda ali fraza; zvok, ki ima transformativne učinke na naše počutje in razmišljanje. S ponavlanjem mantre zaposlimo naš um, da ne skače od misli do misli, temveč je osredotočen le na ponavlanje besed (dobro, včasih tudi za to potrebujemo nekaj prakse.)

Ko se naša zavest popolnoma umiri lahko pozabimo tudi na mantro in samo smo. Takrat smo presegli samo tehniko meditacije in vstopili v Meditacijo.

Seveda ne boste že prvič občutili popolne relaksacije uma, morda le za nekaj sekund, a tudi to je dobro.

In blagodejni učinki meditacije?
Umiritev uma, napolni nas z novim elanom, sprošča napetosti, vpliva na boljšo telesno regeneracijo, ustvarja več koncentracije, lajša nespečnost, krepi imunski sistem.

Za konec pa še tale misel:
“Kadar je dihanje nestanovitno, je nestanoviten tudi duh.
In kadar je dihanje mirno, je umirjen tudi duh.” (Hatha joga pradipika)