Brez česa ne bi mogli živeti? Brez ljubezni, brez čokolade, brez televizije?
No, zagotvo ne bi mogli živeti brez dihanja.

Dihanje uravnava parasimpatično živčevje in se ga večinoma sploh ne zavedamo, a je tudi dihanje tisto, ki vpliva na naše počutje, mišljenje, vitalnost in zdravje.

Živimo v okolju v katerem večino časa sključeno presedimo pred pisalnimi, jedilnimi ali kavarniškimi mizami. Ne zavedamo se niti svoje drže (upam, da se jo vsaj malo), da o načinu dihanja niti ne govorimo.
Ustavite se za trenutek in samo opazujte svoje dihanje. Dihate skozi nos ali usta? S polnimi pljuči ali samo z njihvo zgornjo tretjino? Se znamo umiriti z dihanjem? Sploh vemo kaj to pomeni?

Primer: kadar smo pod stresom se izloča več adrenalina, ki poskrbi za “fight or flight” (bori se ali beži) učinek, napne vse mišice v telesu ter naše dihanje napravi hitro in plitko.
Če pozornost usmerimo na svoj dih ter ga poglobimo in  resnično zadihamo s polnimi pljuči, če se le da skozi nos – torej ob vdihu se razširi trebuh, prsni koš in nazadnje ključnica; ob izdihu pa se ključnica, prsni koš in trebuh spustijo – bomo zaznali kako se počasi umirjajo naše misli, naše telo pa postaja bolj sproščeno.
Prav tako lahko pazimo, da so naši izdihi nekoliko daljši od vdihov, s tem bomo še dodatno pomirili in uravnotežili svoje počutje ter v različnih situacijah v življenju ravnali bolj premišljeno in umirjeno.

V jogi za nadzorovano in ozaveščeno dihanje uporabljamo izraz pranayama, ki pomeni nadzorovanje življenske energije. Z vdihom v naše telo poleg kisika vstopata tudi življenska energija in vitalnost, z mislijo na to globoko zadihajte!