Po inspiraciji Green Kitchen Stories je v Dašini kuhinji nastala sledeča solata. Malce drugačna kot originalni recept, saj so bile doma druge sestvine :) Tako zelo, zelo dobra in okusna ter tako zelo, zelo nasitna in zdrava, da z veseljem delim sledeči recept. Rižev kis in alge v tej jedi, pošiljajo lepe pozdrave z Japonske!
Torej nič joge, pilatesa, franklin metode. Tokrat hrana.

1. korak: na kockice narežete tofu in ga marinirajte v mešanici temnega sezamovega olja, sojine omake, riževega kisa, nasekljanega svežega ingverja in malce čilija. Sestavine zmešajte po vaših željah in okusu. Dlje bo stal v marinadi, boljši bo. (omakico potem uporabimo kot preliv na solati)

2. korak: Po navodilih skuhate rdeč riž (porcijsko kot za prilogo)*. Solite in ob koncu kuhanja, ko je voda lepo povrela, prelijete z mešanico 1 žličke rjavega sladkorja in 3 žličk riževega kisa.

3. korak: na podolgovate rezinice narežite bučko in 6 velikih ohrtovih listov. Liste popražite samo za 1 minuto (lahko dodate nekaj kapljic sezamovega olja in sojine omake), dodajte še bučko in odstavite. Tako bo zelenjava še vedno surova in lepo zelena, samo rahlo topla.

4. korak: prepražite sezam in s škarjami narežite nori alge na male koščke.

5. korak: Na krožnike najprej naložite riž, potem čez njega zelenjavo, tofu, polijte z marinado, potresite s sezamom in algami. Izgleda zelo estetsko in je blazno zdravo – z vitamini, minerali in vlakninami zaokrožena jed!

ps: zraven lahko postrežete še washabi, ki odlično odpira zimsko zamašene nosove.

*recept je za dve osebi