Delavnica z Dašo Lakner: Čudežna pot vagus živca - ključ do zdravja in dobrega počutja

Sobota, 11. 5. 2024 ob 10:00

Na delavnici so zbrani bistri poglobljenega razumevanja kako lahko naslovimo ozroma aktiviramo vagus živec. Spoznali boste enostavne, praktične vaje, ki vam bodo omogočile takojšen vstop v bolj sproščen živčni sistem in posledično več notranje harmonije, veselja in miru.

Somatske in jogiske tehnike, ki uravnovešajo oziroma stimulirajo delavanje vagus živca v prakso joge vključujem zagotovo že desetletje, saj nas večina preaktivira naš simpatični živčni sistem, ki je povezan z nagonskimi reakcijami “bori se ali beži”.

Vagus živec kot glavni živec parasimpatičnega, avtonomnega živčnega sistema povezujemo z počitkom, regeneracijo, prebavo in obnovo - tako na celični in fizični ravni; kot na mentalni, emocionalni ravni. Nadzoruje avtomatske telesne funkcije - prebavo, srčni utrip in igra ključno vlogo tudi pri dobrem imunskem sistemu.

Klatež ali vagus se vije iz možganskega debla (medulle) in se preko vratu razdeli na deski in levi živec, ki poteka čez prsni koš in vse notranje organe do prebavil.

Neravnoveseje delovanja našega parasimpatičnega živčnega sistema se lahko kaže kot: migrene in glavoboli, nihanje razpoloženja, tesnoba, rigidno telo, tinitus, prekomerna telesna teža, bolezni srca, težave s prebavili…

Vabljeni, da se mi pridružite na delavnici, ki bo podprla delovanje vašega parasimpatičnega živčnega sistema in aktivirala vagus živec!

Kaj lahko že danes naredite za vagus živec:

  • Mrmrajte, mantrajte - zvok ima blagodejen učinek na vagus živec

  • Poglejte kaj jeste - dobro za vaš živčni sistem bo: veliko zelenjave in sadja, zdrave maščobe ter cink in vitamini B skupine.

  • Konistenten ritem spanja in dovolj spanca!

  • Terapija z mrzlo vodo:  mrzla prha, umite obraz z mrzlo vodo ali pa se potopite v mrzlo jezero…

  • Umirite dih, če le lahko dihajte skozi nos, lahko podaljšate izdihe - ritem diha: štejte si do 4 za vdih, spontana pavza in štejte do 6 za izdih.

  • Počasno, sproščujoče gibanje,  joga nidra, yin joga.

Vaš vložek: 40 €

Delavnica traja 2,5 ure.

Previous
Previous

Pomlad: čas, da prečistimo jetra (po TKM)

Next
Next

Šamanistično potovanje in joga nidra