Pomlad: čas, da prečistimo jetra (po TKM)

Pomlad. Čeprav se po našem koledarskem letu pomlad prične šele konec marca, a kitajska tradicionalna medicina pričetek pomladi postavlja vzporedno s pričetkom kitajskega novega leta, ki je nekje v začeteku februarja, ko se začne vidno daljšati dan in je naše življenje obsijano z več svetlobe. Tudi pri nas se že februarja začne prebujati narava; saj veste: "Valentin ima ključ od korenin". Prav tako tudi naše telo začne v tem času preusmerjati energijo iz organa Ledvic v organ Jeter (yin) in njegov podporni/podorgan Žolčnika (yang).

Spomladi je čas obnove, novih začetkov, novih idej in inspiracije. Je čas, da odvržemo vse kar nam ne služi več in opustimo nezdrave navade (saj bo ta proces lažje stekel s podporno, odločno energijo Jeter).

Pomlad povezujemo z elementom lesa, ki simbolno predstavlja novo rast - pomislite na brste, popke, mladi, sočni les. Energija lesa je nežna, vztrajna, napolnjena s kreativnim potencialom. Daje nam moč in trdnost, da smo zvesti svojemu bistvu. Krepi našo vizijo prihodnosti, da smo zmožni prevzeti kontrolo, vodstvo v svojem življenju in nas polni z občutkom ponosa.

Organ in meridin Jeter je odgovoren, da vsa energija, kri in emocije v telesu tečejo. Seveda pa so povezane z razstruplanjem telesa, proizvajajo celo kopico encimov in žolč. TKM jih povezuje tudi z mišicami, kitami in veznim tkivom, ter prožnim, elastičnim telesom.

Organ Žolčnika je po TKM povezan z notranjo voljo, sprejemanjem odločitev.

Jetra, ki so v ravnovesju bodo ustvarjala občutje ljubezni, sočutja, potrpežljivosti, nenasilja.  Če niso v ravnovesju pa se bo to kazalo kot jeza (pomislite na čustva ob pregovoru, "da vam gre kdo na jetra"). Le-ta je naravna reakcija na stres, frustracijo, krivico in lahko tudi vzpostavi ravnovesje. Če pa je izven ravnovesja se bo kazala kot obsojanje, trma, razdražljivost, bes, koleričnost, ljubosumje, impulzivne odločitve ali pa v drugem ekstremu kot nekdo, ki vse "pogoltne", krivi sebe za vse ali prelaga odgovornost in ga navdaja frustracija in tesnobnost.

Deficit in neravnovesje organa in merdiana Jeter se bo v fizičnem telesu odražalo kot bolečine v spodnjem/ledvenem delu hrbta, bolečine v trebušni votlini, bolečine v mišicah in mentalno neravnovesje.
Deficit in neravnovesje organa in merdiana Žolčnika se bo v telesu izrazilo kot žolčni kamni, glavaboli, zamegljen vid, bolečine v očeh lahko tudi v ušesih, grlu.

Kako bomo okrepili organa Jeter in Žolčnika?

Notranje ravnovesje, prečiščevanje in krepitev energije Jeter bomo prebudili z uživanjem obilice zelene spomladanske zelenjave. Zelena je tudi vibracija pomladi. Okus, ki bo dobro vplival na naša jetra in delovanje žolčnika pa bolj grenak. Pomislite: regrat, čemaž, koprive, rukola, špinača, kalčki, vodna kreša, cikorija, koromač, artičoke - vse to bo krepilo in ob enem razstrupljalo naša jetra. Izogibajte se ocvrte hrane, bele moke in sladkorja.

Pijte dovolj tekočine in v vodo dodajajte limono, ki koristi Jetrom. Izogibajte se pitja kave in kakava ter raje posezite po nežnejšem zelenem čaju. Organ Jeter in Žolčnika bo podprlo tudi zlato mleko - kurkuma z začimbami v rastlinskem mleku.

Vseeno pa naj bo tranzicija iz zimskega v pomladni čas počasna. Tako da so še vedno dobrodošle tople juhe, ki smo jih uživali pozimi. Ob enem tudi pazite, da ste še vedno dovolj oblečeni in da okrog vratu nostite šal (ja, zares), saj s spomladanskim vetrom ne želimo izsušiti telesa oziroma spodkopavati imunskega sistema.

Koristilo bo Jetrom tudi veliko gibanja - od dolgih sprehodov do joge. Spomladansko čiščenje stanovanja in delovnega okolja je tudi na mestu. Znebite se vsega kar vam ne služi več, prečistite energijo prostorov v katerih se nahajate in povabite v svoje življenje spomladno svetlobo inspiracije in novih idej!

Spustite vse stare zamere, saj je energija, ki jo ustvarjamo z zamerami ali sovraštvom uničuje naša Jetra. Naj bo pomlad čas novih začetkov in odpuščanja!

Pomagamo si lahko seveda tudi z moksanjem ter masažo akupresurnih točk – krožno masiramo in globoko dihamo, vsaj minuto.

LV3: "Veliki val"- pomasiramo luknjico na hrbtišču stopala distalono (stan od) stika prve in druge stopalnice (metatarzalne kosti). Zelo uporabna akupresurna točka ob bolečih, zateklih očeh ali meglenemu vidu. Prav tako masirajte to točko ob nerednih mensturacijah, PMS-u, občutljivih prsih. Koristi tudi ob prebavnih težavah - slabosti, zaprtju ali driski. Spodbuja pretok qi-ja po telesu.

GB12: " Mastoidna kost"- najdemo jo za ušesom v luknjici za (posteriorno) in pod (inferiorno) mastoidnim izrastkom. Odlična točka ob bolečinah v čeljusti (ali zakrčenih mišicah čeljusti), glavobolih, otrdelosti vratu, zobobolih.

GB14:"Beli yang" - na čelu direktno nad zenico, 1 cum (1 širino palca) nad sredino obrvi. Ob frontalnih in temporalnih glavobolih, zamegljenem vidu, bolečinah v očeh. Da še povečamo učinek te akupresurne točke, krožite z zaprtimi očmi ob masaži.

GB20:"Rezervar vetra" - nahaja se na zatilju v luknjicah približno 5 centimetrov v stran od hrbtenice. Masiramo ob prehladu, zamašenem nosu, glavobolu, bolečinah v očeh, vratu ali ramenskem obroču ter vrtoglavici.

Položaji yin joge za uravnovešanje meridiana Jeter in Žolčnika (položaje zadržimo 3 – 5 minut):

  • labod in speči labod - stimulira tako meridian Jeter kot Žolčnika.

  • kačji pastir z nagibi v stran  - stimulira tako meridian Jeter kot Žolčnika.

  • srečni otrok - za sprostitev ledvenega dela hrbtenice in stimulacijo meridiana Jeter.

Se vidimo na yin jogi, Daša

Previous
Previous

Meditacija

Next
Next

Delavnica z Dašo Lakner: Čudežna pot vagus živca - ključ do zdravja in dobrega počutja