Kako se okrepiti v zimskem času (po TKM)

Zima. To je obdobje leta, ki je najbolj yin  - torej najhladnejše, temno, umirjeno, usmerjeno navznoter. Je čas v katerem je pomembno najti notranjo umirjenost, je čas ki je namenjen introspekciji in počitku.

Ker zimo povezujemo z elementom vode - le-ta  pa predstavlja energijo vzdržjivosti in notranje modrosti, je dobro, da to obdobje zapolnimo z meditacijo, dolgimi sprehodi v naravi, ročnimi deli, branjem knjig, jogo, Qi gongom...

Zima je povezana z organom in meridinanom Ledvic  in njegovim podorganom in merdianom Mehurja.

Ledvica prečiščujejo našo kri in izločajo v seč odpadne produkte presnove. Skrbijo za čistost in stalnost notranjih telesnih tekočin. Nad njimi pa se nahaja pomemben del hormonskega sistema - endokrini žlezi - nadledvičnici, ki proizvajata cel kup hormonov iz skupine kortikosteroidov in kateholaminov.

Tradicionalna kitajska medicina vidi Ledvica kot najpomembnejši organ, saj skladiščijo našo tvorno, ustvarjalno energijo - jing ali esenco, ki napaja našo vitalnost in skrbi za celostno zdravje vseh organov, v veliki meri tudi reproduktivnih organov. Jing je energija, ki napaja vse celice v telesu. Ledvica so tako organ pomlajevanja, dobrega počutja, ustvarjalnosti. Neplodnost - ženska ali moška bo po TKM vedno povezana z deficitom energije Ledvic.

Deficit in neravnovesje znotraj meridina Ledvic se bo odražal skozi ginekološke težave (težave z zanostvijo, plodnostjo - moško ali žensko), težave z ledvicami, pljuči, grlom - ščitnico, zobmi, težave s sluhom in splošno slabotnostjo telesa - lahko nas tudi ves čas zebe in imamo ves čas mrzle roke in noge, saj Ledvica tudi razporejajo toploto v organizmu.
Ob deficitu energije Ledvic se bo to odražalo tudi na našem mentalnem počutju: strah, tesnoba, anksioznost, bodo prevladujoča čustva.
Meridian Mehurja, ki bo v deficitu, pa se bo odražal skozi bolečine v hrbtenici, glavobole, nezmožnostjo uriniranja, težavami z nogami.

Kako bomo okrepili organa Ledvic in Mehurja?

Notranje ravnovesje in podporo našemu energetskemu potencialu bomo ustvarili s toplo hrano - pomislite na vse enolončnice, tople juhe. Ker zimi pripada vibracija črne barve nas bo okrepila tudi črna hrana: črna redkev, črni fižol (zares na splošno vse stročnice), črnolistni ohrovt in temnolistna zelenjava (a topoltno obdelana), miso pasta (za juhe), šitake in črne gobe, alge, črna in rjava leča, kostanj, črni sezam in bučna semena. Na splošno se pozimi odsvetuje surova hrana, mlečni izdelki (ki zasluzujejo organizem). Tekočino, ki jo pijemo naj bo vedno topla. Torej zeliščni čaji - še posebno ingverjev in cimetov čaj; voda, naj nikoli ne bo mrzla. Nadaljujemo tudi s hrano, ki smo jo jedli jeseni.

Pomagamo si lahko seveda tudi z moksanjem ter masažo akupresurnih točk – krožno masiramo in globoko dihamo, vsaj minuto.

KD 1: "Vrelec" - pomasirajte vdolbino na sredini stopala, med drugo in tretjo stoplnico, 3 cum (pomeni širina 4 prstov roke: od kazalca do mezinca) od korena prstov na nogah.
Ta točka izredno pomirja in lahko iz glave potegne odvečno energijo ter pomiri glavobole. Pomaga pri bolečinah v stopalu, nogi in hrbtenici. Pomaga k boljšemu spancu in nas prizemlji. Masaža te točke se priporoča tudi ob anksioznosti.

KD 3: "Velika soteska" - v vdolbini v nivoju gležnja na notranji strani noge proti ahilovi tetivi. Pomaga pri astmi, pogostem uriniranju, nerednih menstruacijah, bolečinah v iliosakralnem delu hrbta. Pomaga ob dificitu energije Ledvic.

UB 2: "Snop bambusa" - vdolbinici na notranjem robu obrvi. Uporabna točka ob zamašenih sinusih, glavobolih in alergijskih simptomih povezanimi z očmi.

UB 40: "Pokrčena sredina" - na zadnji strani nog, na sredini upogiba kolena, kjer se pripenjajo mišice zadnje lože (zadaj na stegnu). Ob težavah s spodnjim in ledvenim delom hrbtenice.

UB 60: "Gorovje Kunlun" - v vdolbini v nivoju gležnja na zunanji strani noge proti ahilovi tetivi. Pomaga ob bolečinah v hrbtenici, sploh v spodnjem predelu, pomaga ob glavobolih in bolečinah v vratu. Pomaga ob porodu - a jo uporabljamo res le med samim porodom! Prepovedana je masaža tega območja v nosečnosti! 

Položaji yin joge za uravnovešanje meridiana Ledvic in Mehurja (položaje zadržimo 3 – 5 minut):

  • sfinga - stimulira predel med L2 in L3 vretencem, ki ga imenujemo Vrata življenja (v tem območju se shranjuje jing energija)

  • metulj - odličen položaj za Ledvica, prostato, regulira menstrucijo in se priporoča za lažji porod

  • gosenica - stimulira meridian Mehurja

Se vidimo na yin jogi, Daša

Previous
Previous

Teen Yoga — joga za najstnike

Next
Next

Lepe praznike in srečno novo leto 2024!