Meditacija

Kaj sploh je meditacija?
Meditacija je celostni pristop s katerim poskušamo preiti iz faze “vedno mislečega uma” v območje pozornosti in globoke umske sprostitve. Meditacija v različnih oblikah je del vseh kulturnih okolji povsod po svetu. Je način za doseganje umirjenost, večje pozornosti, sprostitve stresa, introspekcije. Ampak kot pravi zen budistična modrost: “Pred razsvetlenjm sekaj drva, po razsvetljenju sekaj drva.”
Namen meditacije ni odsotnost ali beg pred realnostjo temveč način, kako lahko svojo intuicijo in racionalno zavest uskladimo. Meditacija ni spanec temveč “aktivno umirjanje”. Šele, ko umirimo brbotanje našega zavednega uma lahko resnično prisluhnemo sebi – in drugim.

Čas za meditacijo
Dobro je, da meditacijo prakticirate kar se da redno. Različne tradicije (šole meditacije) poudarjajo različne časovne omejitve. Priporočam vam, da se ne silite s preveč rigidnim sistemom. Tudi, če boste pričeli z meditacijo le enkrat na teden bo to bolje kot nič. Drugače poskušajte meditirati vsak dan ali vsaj večkrat v tednu ob približno istem času. Najboljši čas za meditacijo je zgodaj zjutraj ali zvečer.

Za pričetek meditirajte le po 10 - 15 minut. Počasi boste ta čas spontano podaljšali.

Prostor za meditacijo
Če boste meditirali doma si ustvarite svoj mali “sveti prostor”. Naj bo to nek miren kotiček v vašem domu pa tudi, če je to kopalnica. Ustvarite si pomirjajočo atmosfero. Na manjšo mizico, polico postavite predmete, ki vas pomirjajo. Lahko je to šopek vaših najljubših rož, kakšen kipec, simbol, slika za vas pomembne zgodovinske osebnosti, duhovnega učitelja ali pa le svečka v vaši najljubši barvi. Lahko prižgete kadilo ali izparilnik s pravimi eteričnimi olji; pomiril vas bo vonj sivke, mandarine, bergamotke, melise, pačulija.

V času meditacije prosite svoje bližnje naj vas ne motijo. Prav tako izklopite telefone. Naj bo to čas, ko za zunanji svet ne obstajate.

Meditacijo lahko izvajate tudi v naravi – ob velikih, starih drevesih boste še toliko bolj začutili moč narave, ki nas obdaja.

Seveda pa se lahko priključite tudi različnim skupinam, ki izvajajo meditacijo. Tam boste bolje začutili lasto povezanost z vsemi bitji. Prav tako nam je v prostorih kjer meditira več ljudi lažje umiriti svoj um, že zaradi splošne koncentracije, ki nastaja v prostoru.

Kjer koli boste že meditirali poskušajte biti obrnjeni proti severu ali vzhodu, saj boste tako izkorstili tudi zemeljske magnetne tokove.

Položaj za meditacijo
Na manjšo blazino se usedite v udoben položaj s prekrižanimi nogami ali pa se s koleni pred sabo usedite na pete v zen položaj. Lahko sedite tudi na stolu, a brez da bi se naslanjali nazaj. Pazite da imate zravnano hrbtenico. Kolena naj bodo nižje od kolkov oziroma vsaj vzporedno, tako bo lažje vzrževati zravnan položaj. Brada je nežno potopljena proti prsnici. Roke naj počivajo v naročju ali kolenih. Dlani obrnite navzgor. Lahko napravite kakšno od muder ali pa dlani le mirno počivata.

Oči sta lahko odprti, nežen, razpršen pogled predse ali pa zapremo oči. Dihamo sproščeno in skozi nos.

Previous
Previous

Kartice za dovoljenje

Next
Next

Pomlad: čas, da prečistimo jetra (po TKM)