Pomiritev skozi dih

Ko pričenjate z branjem sledečih stavkov se najprej za trenutek ustavite in samo opazujte na kakšen način dihate. Je vaše dihanje plitko, hitro ali počasno in globoko, morda pa je neenakomerno - na vsak način samo opazujte se. Ozavestite svoj dih. Če lahko, dihajte samo skozi nos.

Ne glede na to ali vas v življenju spremlja tek, joga, pilates ali pa samo hoja iz službe do doma, prisluhnite sebi in opazujte kaj vse vam sporoča vaše telo in um skozi način dihanja.

Kadar smo razburjeni ali pod stresom je naše dihanje plitko. Večini ljudi se dogaja, da je tak način dihanja postal kar vsakdan, a s plitkim dihanjem spustimo v pljuča le malo svežega zraka; posledično dobimo manj kisika v kri in občutek večje utrujenosti, slabše koncentracije je seveda neizbežen.

Z globokim dihanjem, kjer vključimo trebušno prepono in dihamo v trebuh, bomo pomirili naš um - predihana pljuča nam bodo prinesla več kisika, v telesu se bodo lažje izločali strupi, sproščalo se bo več endorfina in serotonina za občutek večjega zadovoljstva. Tako bomo lažje premagovali naporne dneve, videli nove rešitve za naše probleme in izboljšali svoje splošno dobro počutje.

Torej tako malo je potrebno, da izboljšamo našo kvaliteto življenja - le globoko dihajte! Dih je tisti, ki nas povezuje z življenjem in življensko vitalno energijo - prano.

Enostavna dihalna vaja:

  • počasi vdihujemo skozi nos - v mislih enakomerno počasi štejemo do 5

  • zadržimo dih - štejemo do 3

  • spet štejemo do 5 in izdihujemo skozi nos

  • prazna pljuča - štejemo do 3

  • in ponovno vdih...

Ponovimo vsaj 10 krogov. Občutimo kako se telo premika z dihom. Uživajte!

Previous
Previous

Robert Henderson: Everything you wanted to know about sexual energy…but were afraid to ask

Next
Next

Tonglen: vdihni bolečino, izdihni olajšanje