Tonglen: vdihni bolečino, izdihni olajšanje

Tonglen je osrednja budistična meditativna praksa, ki spreminja naše habitalne vzorce mišljenja in delovanja, je orodje za kultiviranje poguma in povezanosti s svetom. Na začetku nam bo šlo malce težje, zato nikar ne obupajte, če v nekaterih situacijah enostavno ne bo šlo. Potrebujemo čas in razumevanje, ljubečo prijaznost in sočutje (maitri/metta) do sebe.

Osnovna vaja je, da vdihnemo vse kar je neprijetno in nezaželjeno ter z izdihom pošljemo v okolico vse, kar je prijetno, sproščujoče, polno užitka. Vdihnemo torej to, čemur se v življenju ponavadi želimo izogniti, recimo našo žalost in jezo ter z izdihom pošljemo ven občutja, ki se jih v življenju oklepamo: srečo, veselje, zdravje.

Vdihni bolečino, izdihni užitek. Vdihni izgubo, izdihni pridobljeno. Vdihni jezo, izdihni razumevanje. Vdihni žalost, izdihni veselje...

Ta praksa nam pomaga premagati strah pred trpljenjem, bolečino in prodre v jedro sočutja, ki je prisotno znotraj vseh nas.

Tonglen je tibetanska beseda za poslati in prejeti. Sama praksa v nas prebuja empatijo in sprejemanje sebe, v tem trenutku tu in zdaj,  z vsemi občutji, ki so v nas. Ko se pojavijo boleča občutja jih vdihnemo in se odpremo za našo lastno trpljenje ter trpljenje vseh drugih, ki se počutijo podobno kot mi. Potem pošljemo ven, izdihnemo olajšanje za vse.

Tonglen je vaja za razširitev miselnega obzorja, za občutenje povezanosti z vsemi bitji. Lahko jo izvajamo med meditacijo, še bolje pa v vsakodnevnih situacijah in stikih, ki jih imamo. S to tehniko se popolnoma zavedamo svojih občutij. Namesto, da bežimo pred čustvi, smo v popolnem stiku z njimi.  Redna praksa podira zidove okrog nas, ki smo si jih zgradili za zaščito  pred svetom in pred nami samimi.

Osnovno pravilo je, da začnemo tonglen z neko situacijo, z občutji, ki so v nas v tem trenutku, in ne kot nekaj abstraknega in nedefiniranega. Počasi širimo obseg na več in več bitij, ki občutijo podobno kot mi.

In to je pot duhovnega bojevnika: nežnost, jasnost uma in odprto srce. Duhovni bojevnik kultivira pogum skozi empatijo in sočutje, tako do sebe, kot drugih.

Več o budističnih praksah za polno življenje si lahko preberete v knjigah budistične menihinje Peme Chödrön. 

Previous
Previous

Pomiritev skozi dih

Next
Next

Teen Yoga — joga za najstnike